17.04.2024 | Zprávy

Topí, chladí, tlumí hluk, svítí i šetří. Stropní sálavé panely jsou designový multitasker. 

Foto: Stropní sálavé panely mohou být osazeny LED osvětlením a v perforované variantě výrazně zlepšují akustické parametry interiéru

Zdraví, úspory energií, komfort a městský životní styl. To jsou trendy ovlivňující výstavbu i zařízení interiérů. Jejich součástí se už napevno stalo zajištění optimálního vnitřního klima: topení, chlazení a větrání. Mezi zavedenými technologiemi se stále více prosazují takové, které pokryjí co nejširší potřeby s nejvyšší mírou komfortu. Ve vytápění až dosud dominovalo podlahové topení společně s otopnými tělesy. S vyšší potřebou chlazení na trh ale pronikají i stropní sálavé panely. Už je nevidíme jen v průmyslových objektech či skladovacích halách. Uplatňují se v kancelářských, sportovních i společenských objektech, ale stávají se také alternativou pro moderní rezidenční bydlení. Důvod je prostý: stropní sálavé panely zvládají topit i chladit, a to zdravě, komfortně, úsporně a tiše.  Navíc nezabírají podlahovou plochu. 

Výhody teplovodních stropních sálavých panelů 

Zeptali jsme se Ing. Jiřího Štekra, vedoucího českého zastoupení firmy Zehnder, na výhody stropních sálavých panelů: „Stropní sálavé panely představují nejúčinnější a nejkomfortnější formu vytápění a chlazení ve velkých objektech. Oproti klasickému konvekčnímu vytápění otopnými tělesy nebo konvektory či teplovzdušnému vytápění, které šíří teplo prouděním vzduchu, předávají 75 až 90 % tepla sáláním. Ohřívají povrchy předmětů a osob přímým přenosem sálavého tepla, díky kterému osoby v místnosti pociťují vyšší teplo než je teplota vzduchu v místnosti. K dosažení stejné pocitové teploty stačí teplota vzduchu o 3°C nižší , čímž šetříme náklady na vytápění až o 4 0%. Oproti podlahovému vytápění mají výhodu podstatně rychlejší reakce na změny teploty. U podlahového vytápění se dosahuje potřebné teploty velmi pomalu, musí se aktivovat min 3-4 hod. předem.“

Od radiátorů ke stropnímu vytápění 

Zehnder se cestou podlahového topení nevydal záměrně. Argumentem byly na jedné straně zdravotní aspekty tohoto řešení a na straně druhé – ekologická zátěž, kterou s sebou nese. Jde totiž o systém s vysokým podílem plastových výrobků, které je třeba zapracovat do skladby konstrukce. „Plast nám k srdci nepřirostl, my jsme chtěli zůstat u oceli a vodních systémů vytápění. Stejně tak jsme jako problematické vnímali samotné užití vytápění, kdy podlahové topení vytápí s prodlevou až se ohřeje vrstva betonu a jeho efekt ucítíme až s delším časovým odstupem, zatímco teplo u stropních panelů, stejně jako například u našich článkových radiátorů Charleston, pocítíte podstatně rychleji,“  komentuje rozhodnutí firmy její spolumajitel a předseda dozorčí rady pan Dr. Hans-Peter Zehnder. 

Foto: Industriální vzhled teplovodních panelů Zehnder ZFP Urban a komfort vytápění a chlazení ocení majitelé i uživatelé společenských prostor, restaurací a klubů

Mimořádně přizpůsobivé variace 

Úspora nákladů na vytápění a rychlý náběh na žádanou teplotu ale nejsou jedinými výhodami stropních sálavých panelů. Jejich hlavní přínos spočívá v multifunkčnosti: umí vzduch i efektivně chladit, tlumit hluk, je možné je osadit osvětlením, a v neposlední řadě jsou v designových variantách schopné plnit i funkci estetickou. Například nové stropní panely Zehnder ZFP Urban jsou vyráběny v mnoha designových variantách a v bezpočtu barevných odstínů, takže mohou stejně dobře zcela splynout s interiérem jako se stát jeho zajímavou designovou dominantou. Umí se přizpůsobit designovým potřebám interiéru.  

Stropní panely Zehnder ZFP Urban mají atraktivní industriální design. Dodávají stylový akcent vnitřním prostorám v kontextu města: loftovým bytům, kancelářím, restauracím, tanečním klubům, sportovním halám… prakticky jakémukoli objektu. Na výběr je přes 700 různých barevných provedení v 11 různých délkách a v 9 různých šířkách od 30 cm do 1,5 metru, a jsou k dispozici buď ve variantě s hladkým povrchem, anebo perforované.

Ať už se jedná o rozměry, provozní teplotu nebo hmotnost, sálavé panely Zehnder ZFP Urban poskytují naprostou flexibilitu.

Zahřeje i ochladí jen tam, kde to potřebujete

Další výhodou stropních panelů Zehnder je také možnost tzv. „zónování“, tedy cíleného vytápění jen určité části interiéru zejména ve velkých prostorách průmyslových objektů, skladů, výrobních či sportovních hal, výstavních expozic apod. Teplo je možné zacílit jen do určité části interiéru, například do konkrétní části výrobní haly, kde je potřeba vyšší teploty nebo naopak chladnějšího vzduchu. Oproti teplovzdušnému vytápění, využívající k proudění vzduchu ventilátory, stropní sálavé panely nepotřebují mechanické prvky a ventilátory, a jsou tak nehlučné a hygienické.

Přirozené vytápění i chlazení s úsporou  

Stropní sálavé panely navíc vytopí jakýkoli objekt s nižšími náklady, takže se pořizovací náklady za 4-5 let vrátí v provozních úsporách. To vše maximálně komfortně a způsobem, který je pro lidské tělo přirozený. Fungují totiž na stejném principu jako sálání tepla ze slunce. Totéž platí i pro funkci chlazení. Teplý vzduch v místnosti zároveň stoupá vzhůru ke stropu, kde teplo odevzdává stropním panelům. Provoz stropního sálavého chlazení je na rozdíl od klimatizace tichý, a není ani potřeba řešit problémy s kondenzátem, které běžně řeší majitelé klimatizačních jednotek.

Vysoké stropy nejsou problém 

Stropní sálavé panely dokážou zajistit komfortní vnitřní klima i v prostorech, kde jiné technologie selhávají – například v prostorech s velmi vysokými stropy, v halách nebo velkorysých foyer výškově pojatých designových interiérů. Zatímco holé stropy například sportovních hal jsou akusticky problémové, stropy osazené speciálně perforovanými stropními panely výrazně zlepšují akustické parametry interiéru.

Foto: Stropní sálavé vytápění a chlazení poskytuje dostatečný výkon i náročných podmínkách sportovišť 

Snadná instalace je základ 

V neposlední řadě je třeba zmínit i výhody stropních panelů při instalaci. Nové stropní panely Zehnder ZFP Urban jsou dodávány jako jeden kus o ploše až 9 m² a připravené k připojení pouhého jednoho přívodu a jedné zpátečky na teplovodní soustavu (podobně jako radiátory). Jsou dodávány kompletní, připravené k montáži, s různými možnostmi zavěšení. Na výběr je 6 různých závěsných sad pro různá provedení stropů od dřevěných přes betonové až po plechové nebo s ocelovými nosníky.  

Neomezujte se při navrhování 

Stropní řešení vytápění a chlazení umožňuje i naprostou svobodu při navrhování. Systém neomezuje podlahovou plochu ani designový záměr pro zařízení a vybavení interiéru.  Teplovodní sálavé panely Zehnder na rozdíl od plynových zářičů nevyžadují odvod spalin, a tedy ani žádné revize.

Umí leccos, a navíc šetří 

Příjemným bonusem je možnost integrace LED panelů v rámci Zehnder ZFP Urban. To ze systému činí řešení „vše v jednom“, které šetří čas i náklady. Kombinací panelu Zehnder ZFP Urban s tepelným čerpadlem lze také dosáhnout významných úspor energie. S regulátorem objemového průtoku pro stropní panely Zehnder ZFP Urban a Zehnder ZIP navíc dosáhnete vyšší efektivity provozu, protože minimalizuje tlakové ztráty. To umožňuje menší dimenzování tepelného čerpadla.

Foto: Stropní vytápění a chlazení je skvělým řešením pro prostorné showroomy 

Rozhodnutí ve prospěch udržitelnosti  

„Sálavé stropní panely, se kterými jsme přišli na trh v roce 1980, byly navrženy pro velké prostory, jako jsou výrobní haly, sklady či jiné velké objekty, ne pro drobnější, domácí použití. Koncept sálavých stropních panelů přitom nebyl žádnou novinkou, rovněž ale nebyl příliš rozšířený a poptávaný. Velké prostory se vytápěly vháněním teplého vzduchu, což s sebou neslo řadu problémů – například zvýšený pohyb prachových částic. Stropní panely nejen tyto problémy odbouraly, byly energeticky méně náročné, se snazší údržbou, a navíc umožnily například i lépe cílit teplo do oblastí, kde je ho opravdu třeba, například tedy na pásy, u kterých pracovali zaměstnanci. Tento stropní koncept přitom zůstává stejný až dodnes, změnila se jen velikost a využití, protože sálavé stropní systémy najdeme už i v menších prostorech a estetických interiérech, jako například v kancelářských budovách. Poptávka po těchto panelech, s vodou jako topným médiem, se navíc zvedla v souvislosti se zvýšením ceny energií.  Je jen zapotřebí je důkladně naplánovat, jelikož ve stropech se často nachází i další systémy – například sprinklery, rozvody svícení, elektřiny, vzduchotechnika …, jejichž užití a umístění je třeba se stropními panely sladit,“ vysvětluje Hans-Peter Zehnder genezi stropních sálavých panelů Zehnder.  

Současný trend komfortních a ekologických řešení a náročné požadavky na estetickou hodnotu všech technologií a interiérových prvků potvrzují správnost rozhodnutí firmy ve prospěch této technologie. 

Tip / rada odborníka 

Optimálního komfortního vnitřního prostředí v rodinném domě docílíme použitím topných a chladicích sádrokartonových stropů v kombinaci s řízeným větráním s rekuperací tepla. Při ní totiž na rozdíl od kombinace podlahového topení s klimatizačními jednotkami nevzniká nepříjemné proudění vzduchu způsobené ventilátory vnitřních klimatizačních jednotek, nevíří se prach, provoz je naprosto tichý a místnost nehyzdí vnitřní jednotka klimatizace. V místnostech, kde se spí, je dobré podlahové vytápění zcela vynechat a použít jen stropní sálavé vytápění. Je pouze potřeba počítat s vyššími pořizovacími náklady.

Foto:Topné a chladící sádrokartonové stropy dokáží zcela splynout s interiérem a jejich provoz je naprosto nehlučný 

www.zehnder.cz  

© Zehnder Group Czech Republic, 2024